ΕΙΚΟΝΑ από το Διαδίκτυο, με πολύ γνωστό καλλιτέχνη να στηρίζει την προσπάθεια: Σε αντίθεση με τα πνεύματα και τους τόνους, τα λεγόμενα σημεία στίξης είναι ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ μέρος του λόγου μας.
.
Για την ΑΝΑΓΚΗ και την ΣΗΜΑΣΙΑ των βασικών σημείων “διάκρισης-διευκρίνισης-οργάνωσης” στον λόγο μας (Σημεία “στίξης” τα ονομάζει η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ) σε επόμενο σημείωμα.
Στο παρόν δεν θα δούμε λίστες με “κανόνες” και… εξαιρέσεις (!). Βασικός οδηγός το αισθητήριο της γλώσσας και η πρόθεσή μας να είναι σαφής ο λόγος μας.
Περνάμε αμέσως στα παραδείγματα.
Ακολουθούν τέσσερις διαφορετικές εκδοχές διατύπωσης του ίδιου πράγματος (συν το συμπέρασμα), χωρίς στίξη.
Με βάση το ως άνω αισθητήριο, Πού θεωρούμε σωστό ότι πρέπει να βάλουμε ΚΟΜΜΑ ή ΤΕΛΕΙΑ (μόνο ως προς αυτά). Ας το επιχειρήσουμε. Αν μη τι άλλο έχει πλάκα.
.
Εκδοχή πρώτη:
.
“Δεν συμφωνούσα με την πρότασή του για να είμαι ειλικρινής αλλά δεν μπορούσα να κάνω κι αλλιώς την ψήφισα είναι βλέπεις κι εκείνη η υποχρέωση σου έχω μιλήσει πολλές φορές γι΄αυτό που έχω σ’ αυτόν τον άνθρωπο”.
.
Εκδοχή δεύτερη: Το ίδιο δηλαδή, με άλλη μορφή διατύπωσης:
.
“Ξέρεις πολύ καλά την υποχρέωση που έχω σ’ αυτόν τον άνθρωπο γι’ αυτό και ψήφισα την πρότασή του αν και για να είμαι ειλικρινής διαφωνούσα πλήρως δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς”
.
Εκδοχή τρίτη:
.
“Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς αν και διαφωνούσα ψήφισα την πρότασή του είμαι υποχρεωμένος απέναντί του όπως κι εσύ γνωρίζεις”.
.
Εκδοχή τέταρτη: Η προηγούμενη διατύπωση, με μετακίνηση λεκτικών συνόλων.
.
“Για να είμαι ειλικρινής αν και διαφωνούσα ψήφισα την πρότασή του δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς όπως κι εσύ γνωρίζεις είμαι υποχρεωμένος απέναντί του”.
.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όπως κι αν τα πείτε τα βασικά σημεία τα κόμματα και οι τελείες είναι απαραίτητα. Και όχι μόνο. Όπως κι εσείς θα διαπιστώσετε, το ίδιο λεκτικό σύνολο χρειάζεται ενδεχομένως διαφορετικό σημείο στίξης στην κάθε εκδοχή διατύπωσης.
.