21
Οκτ

Τα ΣΙΛΟ της Καβάλας και η Κατεδάφιση.

“……….Όλα στην ατμόσφαιρα  θυμίζουν εκτέλεση και όχι άδικα. Τα   ΣΙΛΟ  έπεσαν, όπως πέφτει το ανθρώπινο σώμα στο εκτελεστικό απόσπασμα……”

(Από  τον ΤΟΠΙΚΟ   ΤΥΠΟ).

 

(προς το παρόν , ένα  μέρος  της  καταγραφής …….Συνεχίζεται)

Οι Μύλοι  “Γεωργή- Νικολετόπουλου”, όπως ήταν   στις αρχές της 10ετίας του 1990.  Το 1967   σταμάτησαν να λειτουργούν. Στο διάστημα αυτό, ο μηχανολογικός εξοπλισμός πουλήθηκε, ενώ ο χώρος του κυρίως εργοστασίου, παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την ανέγερση  του  σημερινού Δικαστικού Μεγάρου.  Για κάποια χρόνια  τα Σιλό …συμπορεύτηκαν με το νεοανεγειρόμενο Δικ. Μέγαρο. Το 2005 όμως , αποφασίστηκε η Κατεδάφιση και των Σιλό , με ελεγχόμενη έκρηξη.

Στην φωτογραφία η ιστορική συνοικία της Παναγίας, όπως φωτίζεται λίγο πριν την δύση του Ήλιου. ΝΕΑΠΟΛΙΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΙΣ – ΚΑΒΑΛΑ  τα κατά σειράν ονόματα της  πόλης. Σταθμός – αφετηρία της σημερινής Πολεοδομικής ανάπτυξης, το …Φιρμάνι του Σουλτάνου, το 1864, μετά από αίτημα 12 Ελλήνων, με το οποίο  οι κατακτητές επέτρεπαν την εκτός των τειχών οικοδόμηση. Η Καβάλα αναπτύσσεται  ραγδαία, λόγω ….ΚΑΠΝΟΥ ( καλλιέργεια , επεξεργασία , εμπόριο ). Στο βάθος το νησί της Θάσου, κάτοικοι της οποίας άλλωστε αποίκισαν την απέναντι ( γι’αυτούς) στεριά, δηλαδή την  Καβάλα.

Ο  Τοπικός Τύπος για την κατεδάφιση: σε ξεχωριστή σελίδα

Σιλό –  Δίδυμη….αίσθηση! Μύλοι Νικολετόπουλου ( 3 / 4 /2006 ):  Ένα  χρόνο μετά την  Κατεδάφιση…. Μύλοι και Σιλό φυσικά δεν υπάρχουν. Κατά συνέπεια το πανό “ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ” , παραπέμπει στην …τύχη  άλλων Μνημείων και Διατηρητέων. Το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται στην φάση ολοκλήρωσής  του. Το ενδιαφέρον όμως της παραπάνω εικόνας (από τον Τοπικό Τύπο, “ΠΡΩΙΝΗ”  ), βρίσκεται στην μικρή ένθετη φωτογραφία:

” Κάτι μας θυμίζει, προκαλώντας μιαν αίσθηση ανατριχίλας….”

Μόνο που ο άνθρωπος που παρακολουθεί εδώ την κατεδάφιση των Σιλό, φορώντας το προστατευτικό κράνος και το ειδικό γιλέκο, δεν είναι ….Αμερικανός πυροσβέστης,  αλλά προφανώς ένας από τους τεχνικούς της Εταιρίας Κατεδάφισης.

Οι συνειρμοί αναπόπόφευκτοι. Άλλωστε ( το 2006 )  η…..  11/9   δεν ήταν μακριά.

Και μια “δεισιδαίμων” σύμπτωση: Τα  εγκαίνια των Μύλων έγιναν στις  11/9/1938. (Για όσους αρέσκονται στις “κατά πρόληψιν” ερμηνείες των πραγμάτων)

Υπό την μεγαλόπρεπη   σκιά των Σιλό…. η πόλη της Καβάλας, τιμά την Προσφυγιά, στο “πρόσωπο” του  Ακρίτα του Πόντου, ο ανδριάντας του οποίου διακρίνεται δεξιά στην εικόνα.

Δυο  κουβέντες για το  ΛΕΥΚΩΜΑ :

” Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πράγμα που πρέπει να διαθέτει μια   φωτογραφία:   η ανθρωπιά της στιγμής! Οι φωτογραφίες μου δεν είναι προσχεδιασμένες  ή  σκηνοθετημένες”  Ρόμπερτ  Φρανκ, Αμερικανός φωτογράφος (ΒΗΜΑ  1/3/2009).

Τον  Φεβρουάριο του  2009, κοντά στην  4χρονη ….. “επέτειο” της Κατεδάφισης των ΣΙΛΟ (Κυριακή ,  3 / Απριλίου / 2005), σκέφτηκα  να συγκεντρώσω, σε ένα μικρό ΛΕΥΚΩΜΑ, φωτογραφίες, προσωπικές αλλά και από τον Τοπικό Τύπο. Ο  τότε Νομάρχης, Θεόδωρος Καλλιοντζής, τον οποίο και ευχαριστώ, ανέλαβε  αυτό το μικρό κόστος .

ΣΗΜΕΡΑ, 2011, το  απλό αυτό ΛΕΥΚΩΜΑ, είναι το  ΜΟΝΑΔΙΚΟ έντυπο με συγκεντρωμένο το Υλικό ( φωτογραφικό και έντυπο) των … ημερών Κατεδάφισης  των ΣΙΛΟ,  του τελευταίου ” αρχιτεκτονικού στοιχείου” του Συγκροτήματος των Μύλων που ….έμενε, ακόμη τότε, …όρθιο !

.

           Εξώφυλλο του ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ  του Χρυσόστομου Τσιρίδη .    Έκδοση   ( 2009 )  της  ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ .   Ό, τι    έχει…. απομείνει   από     τα  ΣΙΛΟ, από το ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ  των  ΜΥΛΩΝ  “ΓΕΩΡΓΗ – ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ”  στην Καβάλα.   

.

Η  σημειολογία αυτής της φωτογραφίας  είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική. (κι αυτή στα υπόψη….)

 

Οι τυχαίες εικόνες, πέρα από την αυθεντικότητά τους, προσφέρουν μιαν απρόσμενη αισθητική, αλλά κυρίως προεκτείνουν, με συμβολισμούς, “χώρο” και γεγονότα. Η τελευταία ματιά ενός από τους … θεατές, στα – για λίγο ακόμη – όρθια ΣΙΛΟ, μοιάζει με μονόλογο αυτοκριτικής ! Απέναντι τα Σιλό, εντυπωσιακό….. απομεινάρι ενός σημαντικότατου Βιομηχανικού Μνημείου, υπονομευμένα με 125 κιλά εκρηκτικών. Από δω …οι παραλείψεις, η αδιαφορία….

             Ας καθήσουμε νοερά, ο καθένας μας, στην θέση του συμπολίτη μας!

(Από τις ωραιότερες φωτογραφίες, τολμω να πω πρόκληση  έμπνευσης για έναν εικαστικό  καλλιτέχνη) .

.

Η ….ελεγχόμενη Κατεδάφιση. Μια δραματική περιγραφή,   από τον  Τοπικό Τύπο:  “ Κυριακή, 3 Απριλίου,  9 και κάτι και η πρώτη πυροδότηση των εκρηκτικών δημιουργεί μια  ομοβροντία εκρήξεων… Το κτήριο πέφτει κατά ένα τμήμα, το υπόλοιπο γέρνει, σταματάει για λίγο και μετά από 9 δεύτερα ακολουθεί η συνολική πτώση και τα σιλό, “ξαπλώνουν” στο έδαφος . Όλα στην ατμόσφαιρα  θυμίζουν εκτέλεση και όχι άδικα. Τα σιλό έπεσαν, όπως πέφτει το ανθρώπινο σώμα στο εκτελεστικό απόσπασμα…”

Εντελώς τυχαία, μπροστά από το σημείο που βρισκόμουν, η “παρέα της  αμμουδιάς”, όπως την… ονόμασα, μου έδωσε, απρόσμενα , 10  (δέκα) …κινηματογραφικές  φωτογραφίες . (πόσο δίκαιο είχε ο Αμερικανός Φωτογράφος  Ρόμπερτ Φρανκ). (Τις  10 αυτές  φωτογραφίες, με την έκπληξη που κρύβουν, θα τις καταγράψω και θα τις σχολιάσω  σε ξεχωριστή  σελίδα ). Αξίζει !

                                                    Η αισθητική των Σιλό

(μέσα από το έργο σημαντικών δημιουργών).  Ο  Βασίλης Βασιλικός, το 1976 επανεκδίδει την ομώνυμη νουβέλα ” Τα Σιλό”, απ’ όπου και η παρακάτω γλαφυρή παρομοίωση :  ” …Τα  σιλό , το’να δίπλα στ’άλλο δέονταν , σάμπως Αγιορείτες καλόγεροι….” !  Η πλαστικότητα  των Σιλό ( συνδυασμός του κοίλου με το ευθύγραμμο, εξισορρόπηση του ογκώδους με την λεπτότητα των γραμμών, η κυρίαρχη εντύπωση  του  επιβλητικού, πάνω από 50 μέτρα, ύψους, κάτι σαν …τμήμα  Δωρικού Ναού) υπήρξε πηγή έμπνευσης για καβαλιώτες ζωγράφους, με πανελλήνια  αναγνώριση:  Θέμης Κελέκης, Γιώργος Κουκμάς, που είναι και ο δημιουργός του εξαίσιου Πίνακα:

Πάνω:  ο Πίνακας του Καβαλιώτη Ζωγράφου Γιώργου Κουκμά. Ποητικός ρεαλισμός: αισθητική συνύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας και τοπίου. Ο Πίνακας εκτίθεται στην αίθουσα υποδοχής του πρώτου Γυμνασίου Καβάλας  (πρώην Αρρένων), μαζί με άλλα 10 έργα του καλλιτέχνη, προσφορά του στο σχολείο, όπου υπηρετούσε ως εκπαιδευτικός .

    

Τι σχέση μπορεί να έχει η Καβάλαμε το Λαύριο;      Τώρα  ….καμία !               ΟΜΩΣ:    Θα μπορούσε και η Καβάλα να έχει ένα αντίστοιχο  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Οι Μύλοι  Νικολετόπουλου, με τον πλούσιο τεχνολογικό εξοπλισμό τους, θα ήταν ιδεώδης χώρος. ( Η φωτογρ. από το BHMagazino 15/3/2009).

( συνεχίζεται….)

 

 

 

 

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

85.990

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP