(Περί ισότητας, όπως λέμε περί…. ανισότητας)
Εντάξει κ. Ανδριανόπουλε. Το ότι το ΛΙΟΝΤΑΡΙ τρώει την ΖΕΜΠΡΑ, είναι προφανέστατη απόδειξη των ΦΥΣΕΙ “ανισοτήτων”. Και συμφωνώ, αν μου επιτρέπετε.
.
Το ότι ΟΜΩΣ ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, η δύναμη, η ΨΥΧΗ της Ελληνικής Επανάστασης, εκλιπαρεί (!) για ένα “σώβρακο”, πού ακριβώς κολλάει στην άποψή σας περί…. ανισοτήτων;;
.
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: “Αλεξανδρόπουλε…να προσπαθήσης να μου εύρης…… μ ε ρ ι κ ό πανί (!) να το δώσης εις το σπίτι του Γιάννη να μου κάνουν ένα σ ώ β ρ α κο…. Να μου το… εξαποστείλης….. το προσμένω…… άφευκτα”.
.
Οι “Μαυροκορδάτοι και οι Κωλέτηδες” έξω, διακοπές σε νησιά με….. ρεντικότες και ημίψηλα, να “τρώνε το αρνίσιο κρέας….. α ζ ύ γ ι α σ τ ο” (= όσο θέλουν, άφθονο, αλογάριαστα)
.
και ο (Κάθε) ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, στα πεδία της μάχης, για την στοιχειώδη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙά του, να εκλιπαρεί για…. ένα ΦΤΗΝΟ κομμάτι ύφασμα (μερικόν πανί= ρετάλι)….!
.
Έρχομαι τώρα στο καθαυτό θέμα μου:
.
Κατά….. σύμπτωση είναι “Το βρακί και το σώβρακο στην λαϊκή θυμοσοφία και την Ιστορία”
.
Λαϊκές Φράσεις, με πολύ χιούμορ, αλλά και κοινωνικοφιλοσοφική διάθεση.
.
Φράσεις:
.
—Αυτό μας έλειπε. Να κάνει το βρακί του σημαία (Όταν κάτι ασήμαντο ή προσωπικό-ιδιωτικό προβάλλεται…. δολίως σαν κάτι σημαντικό ή κοινό-δημόσιο πρόβλημα).
.
Δικαιωμένο με πολλούς τρόπους σήμερα, εποχή ιντερνετ και της ματαιόδοξης προβολής (προσωπικές στιγμές στον βωμό της πρόσκαιρης δημοσιότητας)
.
Αλλά θυμίζει και το παλιό εκείνο ωραίο: Όταν κάποιο επώνυμο ΛΑΜΟΓΙΟ οδηγείτο στην δικαιοσύνη, ακόμη και για καραμπινάτη ΙΔΙΩΤΙΚΗ κατάχρηση, είχε έτοιμη την υπερασπιστική του: “κινδυνεύει, πλήττεται η…. δημοκρατία”.
.
—χεσμ….νο βρακί (ο φόβος, η δειλία, αλλά και η ειρωνεία στο πιο γλαφυρό τους)
.
Ενίοτε το “χεσμ…νο βρακί” γίνεται σύνθημα αγώνων δικαιωμάτων ισότητας. (Η εικόνα δίπλα από το διαδίκτυο, είναι όλα τα λεφτά)
.
—δεύτερο βρακί δεν είχε να βάλει , όταν την παντρεύτηκε ο… γιόςΜΟΥ ( απαξιωτική έκφραση συνήθως της… πεθερας, σε περιόδους έντασης, για την οικονομική κατάσταση της νύφης της)
.
— κιτρινο μπροστά… καφέ πίσω. (Αντονομασία ή ευφημισμός του ταλαιπωρημένου βρακιού) Κατάλοιπο από εποχές που το μπάνιο ήταν Σαββατιάτικη πολυτέλεια / οι…. εφημερίδες κατέληγαν…. χαρτί υγείας και ο πωπός τυπογραφείο.
Σημείωση: Αν και κατα καιρούς έχω διαβάσει ότι ακόμη και στις μέρες μας, στα…. δοκιμαστήρια ρούχων, ενίοτε δυσκολεύεται κανείς να… ανασάνει.
.
—Εδώ δεν ξέρεις ακόμη καλά καλά τι κουβαλάς στο βρακί σου (έλλειψη κριτηρίων και εμπειριών, δεν ξέρεις ακόμη τί σου γίνεται, είσαι μικρός σε ηλικία)
.
—Πού πας καημένε ξυπόλητος στ’ αγκάθια ή (ειρωνικά) ξεβράκωτος στ’ αγγούρια. (πηγαίνεις ανέτοιμος, απληροφόρητος, ανυποψίαστος. Πρόσεχε. Μην κάθεσαι όπου νά ναι)
.
—τον ή την ξεβράκωσε (μεταφορικά βέβαια. Αποκάλυψε, ντρόπιασε, εξευτέλισε, νίκησε, εξέθεσε). Ισχύει από την εποχή του ΟΜΗΡΟΥ. Με…. εξευτελιστικό ξεβράκωμα απειλεί ο Οδυσσέας τον ΘΕΡΣΙΤΗ (Ιλιάδα).
.
—τον έχει ή τον έβαλε για τα καλά στο βρακί της (τον έκανε του χεριού της, επειδή κατάλαβε την αδυναμία του, βρήκε το ευαίσθητο σημείο του).
.
—Τον έχει δεμένο στην βρακοζώνη της ή τον σέρνει από την βρακοζώνη της. (παραλλαγή του παραπάνω)
.
—φάνηκε ή είδα το βρακί της.
(Κεντρικό θέμα συζήτησης εφήβων παλιότερων εποχών. Κατά κανόνα είχε
και.. συνέχεια. Μετά την συζήτηση…. “για… βρακιά”, που ήταν και ο αυθεντικός… υπέρτιτλος, ο κάθε έφηβος αναζητούσε λίγη μοναξιά, λίγες στιγμές αυτοσυγκέντρωσης).
.
—τραγουδάει με το βρακί της. (Ακούγεται συχνά. Άδικο για αρκετές, δίκαιο πάντως για ορισμένες αοιδούς)…
.
—έγιναν κώλος και βρακί (για τους κολλητούς, τους αχώριστους). Να μην συγχέεται πάντως με την σχετική….. ημιτελή έκφραση “έγιναν κώλος” (χωρίς το βρακί-καταλύτη) που σημαίνει μάλωσαν, έγιναν άνω κάτω.
.
—Μπερδεύεις τα σώβρακα με τις γραβάτες. ( Συγκρίνεις διαφορετικά άσχετα πράγματα μεταξύ τους).
.
—βρακί- αλεξίπτωτο: (Παλιός τύπος βρακιού. Κάλυπτε πλήρως τα 4 γυναικεία
επίμαχα: τους γλουτούς, τους μηρούς και τα… άλλα δύο)
.
—βρακί 3/4 (τριών τετάρτων) αυτό που κάλυπτε επαρκώς τρία από τα γυναικεία επίμαχα: Τα δύο που είπαμε πιο πάνω και τους γλουτούς, τα μεριά
(ο συνηθέστερος, κλασικός, διαχρονικός τύπος μέχρι και σήμερα. Βολικό, από πολλές απόψεις, επικράτησε)
.
—Το πιο γρήγορο βρακί. Λέγεται για τις γυναίκες εκείνες που αλλάζουν εύκολα και συχνά εραστές. Χυδαϊστί: Της ξεπέτας…!
.
Αντίστοιχη έκφραση για τους άντρες
.
—“αλλάζει τις γυναίκες….. σαν τα πουκάμισα”
Ή (το πιο πιθανό) απλώς αλλάζει… πουκάμισα.
.
Και για τις κάποιες ηλικίες: (μελοποιημένα και τα δύο).
.
—η θεια μας η Μπιρμπίλω 10 (δέκα) βρακιά φορεί….
.
—Και βέβαια και “του παππού η βράκα που κάνει…..”
.
(ανεξέλεγκτες συνήθως διαρροές και μικρο- εκρήξεις).
.
Τί να κάνουμε. “Ου γαρ έρχεται μόνον”.
.
—Βρακί και Ιστορία (1821)
.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, γνωστός για την αθυροστομία του και τις τολμηρές χειρονομίες του, είχε μαζί του πάντα ένα βρακί της παρακόρης του (από αιχμαλωσία), που το φόραγε σ’ όποιον δείλιαζε μπροστά στους Τούρκους.
.
Τέλος στην διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι προνομιούχοι φεουδάρχες αποκαλούσαν υποτιμητικά τους επαναστάτες “ξεβράκωτους” (le sans cilote).
.
Υ.Γ Ορίστε. Ολόκληρη μεταπτυχιακή εργασία. Έτοιμη.
Μια κοινωνική προσφορά σε όσους βαριούνται να διαβάσουν. (Και καλά κάνουν).
Διατίθεται δωρεάν.