“ΠΛΟΥΤΟΣ” του Αριστοφάνη (Διαδίκτυο). Ίσως να συμφωνούσαν Αριστοφάνης και Σωκράτης σε πολλά επί του… θέματος.
.
Εραστής της ζωής και γνώστης των ορίων της, ο Έλληνας φιλόσοφος μετουσίωσε την καθημερινότητά της, σε αξιοπρεπή πορεία γνώσης και το τέλος της, σε γαλήνια έξοδο.
.
Τώρα, αν ήταν ο…. Πλατωνικός…. “άγιος” Σωκράτης (που ΦΥΣΙΚΑ διδάσκεται στα σχολειά) ή ο Σωκράτης του Ξενοφώντα (Όχι και τόσο “άγιος” και… εξαϋλωμένος που…..ΦΥΣΙΚΑ δεν διδάσκεται … στα σχολειά)… ή ο Αριστοφανικός Σωκράτης (ο… άγνωστος της… διπλανής μας πόρτας)…. δεν μπορώ να ξέρω. (δες στην ιστοσελίδα μου ή στο Διαδίκτυο “Ποιος…. Σωκράτης”).
.
Μήπως κι εμείς αφήσουμε τις αιθεροβάμονες και ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΕΙΣ εξιδανικεύσεις.
.
Λες και οι πρόγονοί μας , που εξακολουθούμε να τους λέμε….. “ΑΡΧΑΙΟΥΣ”, γιατί ΕΤΣΙ μας….. υπέδειξαν, για ΔΙΚΟΥΣ τους ΓΛΩΣΣΙΚΟΥΣ λόγους, (και ΜΑΓΚΙΑ τους) οι… ΞΕΝΟΙ, ήταν… κάτι άλλο.
.
Το θέμα του αυτήν την φορά δεν ήταν το…. “δυνατόν ή μή της Αρετής”, το…. “εφικτόν ή μή της γνώσης” κλπ, αλλά…. η τιμή της ντομάτας και της… πατάτας.
.
Επιτρέψτε μου να το ξαναγράψω: Ναι, ο Σωκράτης ο σοφός ασχολείται με την τιμή της…. πατάτας….!
.
Αλλιώς τον “πληθωρισμό” της Αθήνας ή άλλιώς την ΑΝΑΓΚΗ “ηθικής” του ΑΜΕΣΟΥ βιοχώρου μας, την πρώτη μας ηθική και… παντοτινή, που λέει και το… άσμα.
.
Η αρχή όμως από τα πράγματα.
ΑΚΡΙΒΗ ή ΟΧΙ η Αθήνα του… Σωκράτη και η συνευθύνη.
.
“Ακριβή (πολυτελής) πόλη η Αθήνα” λέει κάποιος στον Σωκράτη.
“Θέλεις αποδείξεις, Σωκράτη”; (ακούσαι βούλει των τεκμηρίων, Σώκρατες;)
.
Μία μνά (= 100 αττικές δρχ) η… φιάλη το Χιώτικο κρασί” (=”μνας ο Χίος οίνος”)
Τρεις μνές (=300 δρχ) ένα… επώνυμο σινιέ ρούχο… ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (“πορφύρα” στην γλώσσα της εποχής)
.
Θέλεις κι άλλη απόδειξη (βούλει τεκμηρίων έτι) Σωκράτη, ότι έχουν…. ξεφύγει οι τιμές στην ΑΘΗΝΑ;
Ορίστε (=ίδε): Ακόμη και το μέλι ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ μας πουλιέται πέντε δρχ το… κιλό (=μία κοτύλη) (“του μέλιτος η κοτύλη…. πέντε δραχμών”).
.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Παρένθεση πριν κλείσουμε το πρώτο μέρος:
Λίγα οικονομικά, στο περίπου….
Έχουμε μεν πληθώρα σχετικών “μαρτυριών” , αλλά δεν έχουμε στα χέρια μας… και τις…. συλλογικές Συμβάσεις….!
Για παράδειγμα: Μπορεί να διαμαρτύρεται ο πολίτης του… Αριστοφάνη “Τί κακό είναι αυτό. Σε καιρό πολέμου ακριβά τα όπλα. Τώρα με… την ΕΙΡΗΝΗ πανάκριβη η… καθημερινότητα. Άκου εκεί. Πενήντα (50) δραχμές (!!!) ο…. κουβάς (σκαφίς)”.
.
Μαρτυρία δηλαδή υπάρχει, όμως δεν μπορούμε να… επαληθεύσουμε, αν ο διαμαρτυρόμενος τύπος ήταν… συμπολίτευση ή αντιπολίτευση….!
.
Στο δεύτερο μέρος όμως μερικά απαραίτητα οικονομικά.
.
Για να δούμε μετά… Π ώ ς απαντάει και τί προτείνει ο Σωκράτης . Λέει κάτι…. σοφό που χρειάζεται αποκωδικοποίηση, την… κάνει με μικρά πηδηματάκια του τύπου: “εις άλλα ασχολούμεθα ΗΜΕΙΣ οι άνθρωποι των…. γραμμάτων” ή λέει κάτι προβλέψιμο ;;;