.
.
Πρώτη εκδοχή (η πιθανότερη):
.
Στην ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ, ο Εφιάλτης (=ο ρήτορας-πολιτικός που στέριωσε την Αθηναϊκή Δημοκρατία) θέλοντας να ενισχύσει την “Εκκλησία του δήμου” (=Λαϊκή Εξουσία), αναδεικνύοντάς την σε ισχυρό κεντρικό σώμα (θεσμό) της Δημοκρατίας, περιόρισε τα δικαιώματα των άλλων σωμάτων και ΤΙΜΩΡΟΥΣΕ σκληρά μέσω της “Ηλιαίας” (=Λαϊκό δικαστήριο) κάθε παραβάτη, όποιος, ό, τι και να ήταν ….
.
Επειδή οι ποινές ήταν εξοντωτικές, οι ΕΝΟΧΟΙ έβλεπαν τον……. ρήτορα ΕΦΙΑΛΤΗ (ακόμη και) στον ύπνο τους, να αγορεύει σε βάρος τους και ξυπνούσαν έντρομοι.
.
Κατά πάσα πιθανότητα η γνωστή σε όλους μας φράση “είδα εφιάλτη”, καθώς και η λέξη “εφιάλτης” με την έννοια του κακού ονείρου, προέκυψε από την κυριολεκτική φράση “είδα ΤΟΝ…. Εφιάλτη”= “είδα εφιάλτη”.
.
Προέλευση δηλαδή από κάποιο ΚΥΡΙΟ όνομα, όπως λ.χ τα ανάλογα: πύρρειος νίκη, δρακόντεια μέτρα, ομηρικά γέλια, σολομώντεια λύση, πάρθιο βέλος, γερμανικό νούμερο, ιώβεια υπομονή…κλπ
.
Δεύτερη εκδοχή:
.
Να έχει σχέση η φράση με τον έτερο Εφιάλτη, τον προδότη των Θερμοπυλών. (από το Διαδίκτυο)
.
Δείτε και κάτι ενδιαφέρον, ως προς την εξήγηση:
.
Παΐσιος και….. Φρόυντ
.
Παΐσιος: Όταν βλέπεις άσχημο όνειρο, ποτέ να μην εξετάζεις τι είδες, πώς το είδες, αν είσαι ένοχος, πόσο φταις.
.
Έξυπνο: Μην αναπαράγεις / μην ανακυκλώνεις τις αιτίες / ξέχασέ το / Απομακρύνσου / Μην τρέχεις σε… καφεντζούδες. Όντως σοφό- ρεαλιστικό.
.
“Ο ΠΟΝΗΡΟΣ (ο διάβολος), επειδή δεν….. ΜΠΟΡΕΣΕ να σε πειράξει την ΗΜΕΡΑ, έρχεται την νύχτα”.
.
Απλοϊκό στην διατύπωση, αλλά ενδιαφέρον ΚΑΙ αυτό. Θέλει όμως αποκωδικοποίηση συγκριτικά με το παρακάτω της επιστήμης.
.
Φρόυντ: Την ΗΜΕΡΑ η συνείδηση κρατάει στο ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ και ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ τα συνήθως…. βρώμικα και άγρια ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ μας να εμφανιστούν και να κάνουν σεργιάνι ελεύθερα.
.
Την ΝΥΚΤΑ όμως που, μαζί με μας, λαγοκοιμάται και η…. συνείδησή μας, έχουμε μαζικές…. αποδράσεις απωθημένων από το υποσυνείδητο, που εμφανίζονται (αλλά και πάλι) μεταμφιεσμένα, τερατώδη, ως εφιαλτικά- ΕΝΟΧΙΚΑ όνειρα. Τόσο απωθημένα και ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΑ είναι.
.
Υ.Γ Αν βλέπετε κάτι κοινό, στην ΒΑΣΗ τους, ανάμεσα στην “θρησκευτική” και την “επιστημονική” εκδοχή, καλώς το βλέπετε. Η κάθε εκδοχή βέβαια έχει την ανάλογη δική της διατύπωση και ορολογία.
.
ΗΘΙΚΟΝ δίδαγμα: Εάν θέλουμε να έχουμε τον αδιατάρακτο “ΥΠΝΟ του ΔΙΚΑΙΟΥ”, να πάψουμε να κάνουμε “ΚΑΚΕΣ και πονηρές σκέψεις” για τους άλλους και να τις ΑΠΩΘΟΥΜΕ κάτω από το…. χαλί= υποσυνείδητο. Γυρίζουν… μπούμεραγκ.