Από την Δίκη Κολοκοτρώνη 1834. (απόσπασμα)
.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς ονομάζεσαι;
.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι επάγγελμα κάνεις;
.
Στρατιωτικός. Στρατιώτης ήμουνα. Κράταγα επί 49 χρόνια στο χέρι το ντουφέκι και πολεμούσα νύχτα μέρα για την πατρίδα. Πείνασα, δίψασα, δεν κοιμήθηκα μια ζωή. Είδα τους συγγενείς μου να πεθαίνουν, τ΄ αδέρφια μου να τυραννιούνται και τα παιδιά μου να ξεψυχάνε μπροστά μου. Μα δε δείλιασα. Πίστευα πως ο Θεός είχε βάλει την υπογραφή του για τη λευτεριά μας και πως δεν θα την έπαιρνε πίσω.
(από την απολογία του Κολοκοτρώνη το 1834. Πρόεδρος Δικαστηρίου ο ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ)
.
Ας έρθουμε όμως στην Ιστορική κουβέντα του.
.
Ο Κολοκοτρώνης αφηγείται, ο Τερτσέτης… πληκτρολογεί!
.
Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Απόλυτος κυρίαρχος . Καίει και ρημάζει ό,τι βρίσκει μπροστά του . Αντίσταση καμιά και από κανέναν . Το ΜΑΝΙΑΚΙ του…Παπαφλέσσα και των Παλικαριών του, δείχνει ακριβώς αυτό: την απόλυτη γύμνια μιας θνήσκουσας Επανάστασης.
.
Κι όμως , ΛΕΦΤΑ…. ΥΠΗΡΧΑΝ! Τα Αγγλικά Δάνεια . Ακριβοαγορασμένα(!) και Ακριβοπληρωμένα μεν, αλλά ήταν..χρήματα. Πολυτιμότατα, ΕΣΤΩ και έτσι, ΤΟΤΕ!
.
Σπαταλήθηκαν όμως, σε …οφ σορ Πυρπολικά. Δηλαδή σε ανύπαρκτα πυρπολικά και…. ανύπαρκτα σιτηρέσια! Σπαταλήθηκαν σε ημέτερες επιδοτήσεις και σε ημέτερες αποζημιώσεις.
Στο μεταξύ, ο Ανδρούτσος, άγρια δολοφονημένος…
Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης, τσακισμένος από τον …εμφύλιο θάνατο του γιου του, παραδίδεται στους…. ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ του(!) και αυτοί, σιδηροδέσμιο, τον οδηγούν στην φυλακή .
.
Καθόλου δύσκολη λοιπόν η …δουλειά του Ιμπραήμ. Η Κυβέρνηση πανικόβλητη, αναγκάζεται τελικά να αποφυλακίσει τον μεγάλο της… εχθρό! τον Κολοκοτρώνη , και μάλιστα με τον βαθμό του αρχιστράτηγου. (Κάποιος έπρεπε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά).
.
Η πρώτη κίνηση του Κολοκοτρώνη είναι να επισκεφθεί τους Μινίστρους (Υπουργούς) , για την οργάνωση της όποιας αντίστασης. Τους βλέπει να ετοιμάζονται να… φύγουν, κρατώντας όμως με πολλή φροντίδα κάποιους φακέλους. Έκπληκτος τους ρωτάει:
.
–Τί κάνετε ορέ ; Γιατί δεν μένετε να πολεμήσετε; Τί είναι αυτά τα… χαρτιά που κρατάτε στα χέρια σας;
.
–Τα χαρτιά μας, τους Τίτλους μας να σώσουμε, Στρατηγέ (!)
.
Διακόπτει, για λίγο, ο Γέρος την… υπαγόρευση και σαν να μονολογεί, λέει στον επίσης έκπληκτο Τερτσέτη: ΠΑΡΑΞΕΝΙΑ!!! Μή μπορώντας, ΑΚΟΜΗ, να πιστέψει αυτό το παράξενο (=ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ) που άκουγε, την ώρα που κινδύνευε η Επανάσταση.
.
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ μνημόνευσε τα παραπάνω ο Κολοκοτρώνης στον Τερτσέτη, στην (με διορατικό τίτλο) “Διήγηση Συμβάντων της Ελληνικής φυλής”.
Σημείωση: Επαναδημοσίευση. (αρχική 2012).