Στην εικόνα (κάτω) διακρίνεται καθαρά , δίπλα στα Σιλό , ο ανδριάντας του Πόντιου Ακρίτα ( ευτυχής έμπνευση των Πόντιων φοιτητών του Τ.Ε.Ι Καβάλας ) . Η Ιστορία και η ευαισθησία της νέας Γενιάς , απέναντι στην παράδοση, διεκδίκησαν ένα ελάχιστο τμήμα γης , που ούτως ή άλλως τους ανήκει .
Τα Σιλό και ο Ανδριάντας του Πόντιου Ακρίτα . Συνδυασμός πλήρης συμβολισμών… Ο ξεριζωμένος Πρόσφυγας και η θέλησή του για προκοπή !
Οι Κυλινδρόμυλοι Γεωργή – Νικολετόπουλου , όπως ήταν την 10ετία του ’60. Ιστορική Φωτογρ.των Μύλων , από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπαδόπουλου “Ιστορία του Νομού Καβάλας” ( 1967).
Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ της Καβάλας :
Το Βιομηχανικό Συγκρότημα των ΜΥΛΩΝ Νικολετόπουλου , όπως ή ταν γνωστό στους Καβαλιώτες , χαρακτηρίσθηκε : Βιομηχανικό Μνημείο , Οικονομικός Πνεύμονας , Τοπόσημο της Καβάλας , Κομμάτι της Ιστορίας της , Σημείο αναφοράς της πόλης , ισάξιο με τις ΚΑΜΑΡΕΣ , το ΙΜΑΡΕΤ , το ΚΑΣΤΡΟ.
Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ για την Κατεδάφιση των Σιλό : Ο Τοπικός Τύπος , όπως ήταν αναμενόμενο , πρόβαλε την κατεδάφιση με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και σχόλια , καλύπτοντας το γεγονός από όλες τις πλευρές .
Ενδεικτικοί οι Τίτλοι των εφημερίδων της Καβάλας :
1) ” 483 διαδοχικές εκρήξεις ” ΠΡΩΙΝΗ 2 /4/2005 2) “Παρελθόν αποτελούν οι Μύλοι Γεωργή – Νικολετόπουλου” ΞΥΡΑΦΙ 7/4/2005 3) ” Ύστατο ΟΧΙ στην κατεδάφιση των Σιλό” ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ 2/4/2005 4) ” Τα Σιλό ανήκουν πια στην Ιστορία” και “Προσπάθησαν να σώσουν τους Μύλους , αλλά….” ΕΒΔΟΜΗ 4/4/2005 5) ” Κυνηγώντας ( ανεμό)Μυλους” ΑΝΑΛΥΤΗΣ 4/4/2005 6) ” Ποιο κτήριο έχει σειρά ; Μια ιστορία γραμμένη με κατεδαφίσεις” ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ 5/4/2005 7) ” Τα Σιλό έπρεπε ούτως ή άλλως να κατεδαφιστούν . Είχαν ημερομηνία λήξης….” ΚΑΒΑΛΑ 6/4/2005 8) ” Μύλος έγινε με την κατεδάφιση . Επείγουσα έρευνα της Εισαγγελίας” ΕΒΔΟΜΗ 2/4/ 2005 9) “Προοπτική απαλλοτρίωσης” , ” Ψάχνουν και …..ψάχνονται ” ΠΡΩΙΝΗ 9/4/2005 10) ” Έγκλημα και τιμωρία . Αν και αργά , αντιδρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες ….” ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ 8/4/ 2005 11) ” Μύλοι , μύθοι και πραγματικότητα . Ένα χρόνο μετά την κατεδάφιση” ΠΡΩΙΝΗ 4/4/2006 12) “Μπαμ και κάτω. Τέλος εποχής για τους Μύλους Νικολετόπουλου της Καβάλας” ΝΕΑΠΟΛΙΣ 4/4/2005 13) ” ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ μέρος της Καβαλιώτικης ιστορίας στο βωμό του κέρδους….” ΕΓΝΑΤΙΑ 4/4/2005 14) ” Η θέση της Εθνικής για τα Σιλό…..” ΕΒΔΟΜΗ 12/4/2005
Ο Τοπικός Τύπος δεν ξέχασε τα Σιλό. Είναι λογικό άλλωστε . Οι δημοσιογράφοι των Τοπικών εφημερίδων και των άλλων Μέσων , μεγάλωσαν με τα Σιλό (ιδιαίτερα) ως …δεδομένα και …σίγουρα στην θέση τους . Είχαν γίνει όντως “κομμάτι” της πόλης και οικεία εικόνα της καθημερινότητας του καθενός μας . Ο πανδαμάτωρ Χρόνος όμως είναι αμείλικτος . Ας δούμε ενδεικτικά σύντομο απόσπασμα από ένα κείμενο μνημοσύνης για τα 5 χρόνια από την κατεδάφιση των Σιλό.
“Πέντε χρόνια χωρίς τους Μύλους” 7 Απριλίου 2010 . Εφημερ. ΠΡΩΙΝΗ
“…Κύλησαν τα χρόνια χωρίς ίσως να το καταλάβει κανείς. Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν στις 3 Απριλίου ( 2010), από εκείνο το πρωί που με την διαδικασία της ελεγχόμενης έκρηξης , πέρασαν στις σελίδες της τοπικής ιστορίας οι πρωην Μύλοι Νικολετόπουλου….Το συγκεκριμένο κείμενο είναι ένα ιδιαίτερο”μνημόσυνο” στο κτιριακό συγκρότημα που κάποτε αποτελούσε τοπόσημοτης Καβάλας …αλλά και ένα “μνημόσυνο” υπέρ της επαναπαυμένης τοπικής μας ρουτίνας….” .”….Ας είναι καλά ο αγαπητός μας φίλος Θέμης Κελέκης….εκτός από το γεγονός ότι ο ίδιος αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της τοπικής εικαστικής ιστορίας , φρόντισε να φιλοτεχνήσει στους καμβάδες του τις φιγούρες των Μύλων…” ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ.
(…. συνεχίζεται )