Διαβάζουμε τον Όμηρο, χωρίς να ρίχνουμε κάτω τα κεφάλια: Μιζέρια, θρήνος και θανατικό.
.
Έγραφα σε πρόσφατο άρθρο (ΟΜΗΡΟΣ: Εταιρείες παραγωγής και Εμπορίας στην…. Ιλιάδα και Οδύσσεια):
Η διαρκής κινητικότητα ανθρώπων και ιδεών, αλλά και παραγωγής και εμπορίας προϊόντων είναι χαρακτηριστικό της δημιουργικότητας και εξωστρέφειας των Ομηρικών Κοινωνιών.
.
Και μια άλλη παράμετρος , την προσθέτω, παρότι προορίζεται για άλλο σημείωμα: Ο Ομηρικός Εύμαιος, ο σημαντικότατος ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Χαρακτήρας “Εύμαιος”, θα…. προκύψει μέσα από….. εμπορικές διαδικασίες.
.
Στο θέμα μας όμως:
Ας δούμε ορισμένα ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ, με… επικαιροποίηση κάποιων όρων.
.
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ Οινοποιίας: Θ Ρ Α Κ Η. Ονομαστά παγκοσμίως τα κρασιά του Μάρωνα, που εξάγονταν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο και μάλιστα με… κοπιράιτ μυστικό στην συνταγή, όπως συμβαίνει και με σημερινές μεγάλες επιχειρήσεις. (άλλο αν ο Όμηρος το… διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
.
Πάντως από τον Πλούταρχο εικάζουμε ότι καλό κρασί πρέπει να παρήγαγε και η
Χίος ( Χίος οίνος), ίσως από την εποχή του (κατά ΚΟΡΑΗ Χιώτη) Ομήρου. Ήταν όμως πολύ ακριβό. Απρόσιτο για τους πολλούς.
.
Γενικά το καλό (λ.χ γερούσιο) κρασί, παρά την αφθονία του, σε όλη την “αμπελόεσσα” Ελλάδα, και επί Ομήρου ήταν για τους “κάρτα ευ έχοντας τον βίον” (λεφτάδες, πολύ χρήμα, όπως λέμε σήμερα)
.
Οι υπόλοιποι (οι μετρίως και… κάτω του μετρίως διάγοντες) έκαναν ό,τι και εμείς σήμερα, που αγοράζουμε με καμάρι τον…. “ξηρόν” ή τον “ημίγλυκον” από τα σούπερ Μάρκετ με…. 2,5 ευρό την… πλαστική φιάλη.
.
ΜΟΝΑΔΕΣ γαλακτοκομικών- τυροκομικών: Νησί Κυκλώπων, με… καθετοποιημένες
Βιομηχανίες Παραγωγής και Εμπορίου, με ονομασία προέλευσης. Ο Κύκλωπας, άριστος “επαγγελματίας”, εμφανίζεται στον Όμηρο με εκπληκτικό οργανόγραμμα στην μονάδα του, γνωρίζει πολύ καλά την α γ ο ρ ά, νόμιμη και λαθραία….. και ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ (=”τ ρ ώ ε ι”) μόνο αυτούς που α π ε ι λ ο ύ ν τα… συμφέροντά του.
.
Τα δυο-τρία ξ ε κ ά θ α ρ α πράγματα που ρωτάει τον Οδυσσέα, απλά χωρίς περικοκλάδες, είναι όλα τα λεφτά (ραψ. ι, 251-255).
.
Εννοείται ότι η Ελληνική Παιδεία δεν καταδέχεται να … ασχοληθεί ιδιαίτερα ΚΑΙ με τον…. “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Πολιτισμό”, “οικονομική αξιοπρέπεια”, “οικονομική αυτάρκεια” κλπ που μας προτείνει, με τον τρόπο του ο Όμηρος. Αργότερα και ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο λογοτέχνης Όμηρος, (ΚΑΙ) για την οικονομία της Οδύσσειας, προτίμησε να χρεώσει με ένα βαρύ (αδικαιολόγητο για έναν πορθητή της Τροίας) “φάουλ”, (της… αυτοπαγίδευσης στην αδιέξοδη σπηλιά), τον Ο μ η ρ ι κ ό χαρακτήρα “Οδυσσέα”, για να… περιγράψει το εσωτερικό και τα λειτουργικά του Κυκλώπειου τυροκομείου.
.
Συνεχίζοντας…
Οι “Κύκλωπες” (αφήνεται να εννοηθεί ότι) παρήγαγαν και ποιοτικό κρασί από “εριστάφυλους” (μεγαλοστάφυλους) αμπελώνες.
.
ΚΥΚΕΩΝΑΣ (= μίγμα, κοκτέιλ) και γενικά βιοτεχνίες αναψυκτικών: Δωδεκάνησα- Το καλύτερο “αναψυκτικό” τότε. Ο κυκεώνας ήταν φθηνό λαϊκό ποτό, γιατί είχε σαν βάση βέβαια το (πράμνειο Ικαρίας) κρασί, αλλά το…. “περίσσευες” όσο ήθελες με άλλα πολλά πρόσθετα υλικά και φθηνόζουμα.
.
Ήταν όμως και πονηρό έως… και επικίνδυνο ποτό, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.
.
Εξωτικές extrem παραλλαγές ποτών: Νησί της Κ Ι Ρ Κ Η Σ (Αία). Μπορούσε κάποιος να απολαύσει ευφάνταστους συνδυασμούς κοκτέιλ.
Εκτός κι αν σκόπιμα τα ποτά ήτανε “μπόμπες”, ή έπινε ο “οινοποτήρας” (κρασοπατέρας) “μη αίσιμα” (=χωρίς μέτρο), οπότε έβγαινε από τα μπαράκια της Ομηρικής Κίρκης είτε σερνόμενος με τα…. τέσσερα (σύντροφοι του Οδυσσέα) ή τον πήγαιναν τέσσερις (Ελπήνωρ).
.
Πάντως ο προσεκτικός επισκέπτης- τουρίστας περνούσε καλά στο φιλόξενο “Ευξείνειο”
νησί της Κίρκης (δες την….ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ Κίρκη. Ούτε… φαρμακεία, ούτε βότανα).
.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ε ρ μ η ν ε ί α των παραπάνω προφανής. Ωστόσο, ας την δώσω εν συντομία:
Οι πληροφορίες- αφηγήσεις, κυρίως ναυτικών, για…. κάποιο “π α ρ ά ξ ε ν ο” λιμάνι στον μ α κ ρ ι ν ό και δύσκολο…. Εύξεινο (άξεινο) πόντο, ήταν και υπερβολικές και σίγουρα α ν τ ι φ α τ ι κ έ ς. Φυσικά ο Όμηρος τις “επεξεργάστηκε” και τις ενάρμοσε στην Οδύσσεια κατά το… λογοτεχνικό δοκούν….!
.
ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ: Οίκοι Υψηλης Ραπτικής- ακριβού καλοραμμένου Ενδύματος: Το σωστό ένδυμα στον Όμηρο δεν σημαίνει μόνο ΕΠΙΔΕΙΞΗ, ματαιοδοξία αλλά και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
.
Ακόμη και η Πηνελόπη. Η αναμονή… αναμονή, αλλά και κρήδεμνον (=μαντήλα-εσάρπα)…. εισαγωγής!
.
(Κέρκυρα). Σχερία- Νησί Φαιάκων (το Παρίσι της Ομηρικής εποχής):
“εϋραφή, καθαρά (=μη ρυπόωντα και ρωγαλέα) είματα”. Με υφάσματα όχι φτηνιάρικα (ψιλά), αλλά “σιγαλόεντα” και “λιπαρά” (ποιοτικά, εντυπωσιακά, ακριβοαγορασμένα).
.
(συνεχίζεται)
Ομηρικές επενδύσεις στην… έρευνα και την Τεχνολογία / Αρχιτεκτονική- Διακόσμηση / Κόσμημα….