.
Σε δύο περιπτώσεις μας δίνει ο Όμηρος την ψυχολογία του (απροσδιόριστου) Φόβου.
.
Την πρώτη, όταν περιγράφει την ταφή (καύση) του ΈΚΤΟΡΑ, προς το τέλος της ΙΛΙΑΔΑΣ (τελευταίοι δηλαδή στίχοι της ραψωδίας Ω).
.
Οι Τρώες μαζεύουν και μεταφέρουν, από τα γύρω “πλούσια δάση=άσπετον ύλη”, ξύλα στην πόλη(=”ξύλα άστυδε”) για την πυρά (καύση της σορού) του πρώτου υπερασπιστή της Τροίας. (Σημείωση: “ξύλα” αυτούσια λέξη του δημοτικιστή Ομήρου).
.
Είναι εμφανής ο αγχωτικός τρόπος που κινούνται, η βιασύνη με την οποία ετοιμάζουν την πυρά.
.
Όχι μόνο επειδή φοβούνται επίθεση (καρτέρι) των Αχαιών, αν και αυτό φαίνεται ως η άμεση αιτία. Έστω κι αν ο Αχιλλέας, εγγυήθηκε προσωπικά στον ΠΡΙΑΜΟ, όταν του παρέδιδε την σορό του Έκτορα, ότι… “δεν θα τους βλάψει, μέχρι να ξημερώσει η δωδέκατη μέρα” =”μή πημανέειν, πρὶν δωδεκάτη μόλῃ (=φανεί, έρθει) ἠώς”.
.
(και παρότι) και ο Πρίαμος με την σειρά του διαβεβαιώνει τους Τρώες γι’ αυτό, όντας ο ίδιος πρώτα βέβαιος για το ΗΘΟΣ του Αχιλλέα, ότι θα σεβαστεί, θα κρατήσει την υπόσχεση εκεχειρίας.
.
Μάταια. Ο φόβος των Τρώων για την τύχη τους και την τύχη των δικών τους ανθρώπων στην πόλη, πάει πολύ πέρα από τις 12 ημέρες. Ξέρουν ότι στο εξής θα βρίσκονται στο “έλεος” του αντιπάλου τους.
.
Ο φόβος και το δίλημμα έχουν φωλιάσει στις καρδιές:
“Θα είναι άραγε ο θάνατος του Έκτορα και η άγρια κακοποίηση της σορού του, το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ “ΘΥΜΑ” της εκδικητικής μανίας του ΑΧΙΛΛΕΑ;”
.
Αυτά νομίζω ότι είναι αρκετά ως προς τον Όμηρο.
.
ΣΗΜΕΡΑ. Αναλογική ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ.
.
Διάβαζα πρόσφατα σε ιστοσελίδα (Zougla.gr, αν δεν κάνω λάθος), ότι ο Bill Gates σε συνέντευξή του, υποστήριξε (ΣΩΣΤΑ κατά την γνώμη μου) ότι ο κορονοϊός κάποια στιγμή (προφανώς και) θα αντιμετωπισθεί,
αλλά ο φόβος που ήδη προκάλεσε, θα διαρκέσει για πολύ καιρό ΜΕΤΑ και θα είναι εμφανής στην μελλοντική κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων.
.
Συγκεκριμένα λέει (απόσπασμα από την συνέντευξη) :
.
“….Ωστόσο μελλοντικά, ακόμα κι αν τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά και ο κόσμος επιστρέψει σε μια κανονική ροή, αμφιβάλλω για το αν θα θέλει να πάει στο θέατρο, για παράδειγμα, καθαρά από φόβο. Γιατί θα συνεχίσει να θέλει να προσέχει τους ανθρώπους που αγαπάει”.
.
Δεν ξέρω αν κάποιος θα μπορούσε εύκολα να διαφωνήσει….! Άλλωστε γίνεται (αν δεν έχει ήδη γίνει) ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ παγκοσμίως κάτι πολύ γενικότερο:
Ότι ο κόσμος μετά τον κορονοϊό δεν θα είναι ο ίδιος.
.
Υ.Γ Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που τώρα προέχει είναι να αντιμετωπισθεί (θεραπεία / εμβόλιο) όσο πιο γρήγορα γίνεται ο συγκεκριμένος ιός.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Η δεύτερη περίπτωση απροσδιόριστου Φόβου περιγράφεται, άμεσα και πιο συγκεκριμένα αυτήν την φορά, στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ. Γι’ αυτό όμως θα μιλήσουμε σε επόμενο σημείωμα