23
Μάι

γυναικείο, το πρώτο προφυλακτικό! female, the first condom !

Above the human race, the gods and over the Gods, The Need, fate, the “aissa” !

Σε τί βαθμό μπορεί να αληθεύουν….ιστορίες και μύθοι ; Μια έμμεση απάντηση: Η Ιστορία ήταν πάντα ένα ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ανάμεσα στα ΓΕΓΟΝΟΤΑ και στην πολυτέλεια των επόμενων γενεών, να τα ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ, όπως  θέλουν! Που σημαίνει: Οι καλοί ΠΑΙΚΤΕΣ, του εκάστοτε παρόντος, είναι το ζητούμενο! Από αυτό, και η (χρήσιμη) διαχρονικότητά τους!

Και κάτι ακόμη, πολύ-πολύ σημαντικό, που ίσως δεν προσέχτηκε: Μπορεί η Μυθολογία να κινείται στον χώρο του φανταστικού, του μαγικού και του απίθανου, αλλά οι τελικές ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ λύσεις, δίνονται μέσα από απλά, ταπεινά, άκρως γήινα και στα ανθρώπινα μέτρα, υλικά. Και βεβαίως, πρώτος διδάξας ο Όμηρος!

Πανω από το γένος των ανθρώπων, οι Θεοί και πανω από τους  Θεούς , η Ανάγκη, η μοίρα, η αίσα!

Η Ελληνική Μυθολογία, με τον Όμηρο, αποκτά ΤΡΑΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Στα Ομηρικά Έργα, δεν υπάρχουν ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΙ, αήττητοι. Όλοι στο τέλος συντρίβονται! Και όταν λέμε ΟΛΟΙ, εννοούμε ΟΛΟΙ! (μεγάλο θέμα, ίσως το δούμε κάποια στιγμή).

Καλοκαίρι… ας επιμείνουμε στις νησιώτικες περιηγήσεις μας, έστω και νοερά, γιατί διακοπές πλέον μόνο  “εις τους… πίδακας  της Ομονοίας”!

Στο θέμα μας τώρα:

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ:  Τον Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης, βασάνιζε μια φοβερή αρρώστια:  κατά την συνουσία, αντί για σπέρμα, χύνονταν….φίδια, σκορπιοί και ….σαρανταποδαρούσες, που κατάτρωγαν τα σπλάχνα κάθε γυναίκας-ερωμένης του, από τις…αμέτρητες που είχε.

Στην εικόνα, ο Μίνωας, προφανώς με ένα από τα…θύματα του αφροδίσιου νοσήματος  (1), με εμφανή τα υπονοούμενα για την….ανεύθυνη ερωτική συμπεριφορά του!

Πολλές γυναίκες πέθαναν, με αυτόν τον φρικτό τρόπο, επειδή ο Μίνωας, παρά την αρρώστιά του, αναζητούσε νέες ερωμένες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Συνέπειες ως προς τον ίδιο, συγκριτικά, αμελητέες : Εξαιτίας αυτής της αρρώστιας, δεν μπορούσε, απλά(!) , να αποκτήσει παιδιά με  την επίσημη σύζυγό του, την Πασιφάη!

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τον Μίνωα θεράπευσε η Πρόκριδα.Τοποθέτησε μια κύστη από δέρμα κατσίκας στο σώμα της γυναίκας. Έτσι τα…φίδια χύνονταν ΠΡΩΤΑ στην κύστη (2). Αμέσως μετά η κύστη αφαιρούνταν, προκειμένου να ολοκληρωθεί, με ασφάλεια πλέον, η επαφή! Σύμφωνα πάντως, με άλλη παραλλαγή, ο Μίνωας θεραπεύτηκε, πίνοντας ένα βότανο, που το έλεγαν “κιρκαία ρίζα”! Προφανώς θα είχε ενδιαφέρον να αναγνωρισθεί και….επιστημονικά, το μαγικό (άγνωστο, μέχρι στιγμής) αυτό βότανο.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: Η Πρόκριδα, για  λόγους….επιστημονικής δεοντολογίας, έκανε, αυτή πρώτη, έρωτα με τον  Μίνωα, για να…. αποδείξει, μ’ αυτόν τον τρόπο, την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Έκρινε μάλιστα καλό να το  ξανακάνει. Η γυναίκα όμως του Μίνωα, η Πασιφάη, βλέποντας ότι η….θεραπεία τραβάει σε μάκρος, απείλησε την κατά τα άλλα ευσυνείδητη θεραπεύτρια και την ανάγκασε να εγκαταλείψει την Κρήτη(3)

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ:

Για τον  Μίνωα: Πρώτον απαλλάχτηκε από το φοβερό νόσημα, αλλά και από τις τύψεις(εάν είχε)  ότι η δική του απόλαυση, σήμαινε φρικτό τέλος για τις  πάμπολλες ερωτικές συντρόφους του.

     Στην εικόνα η Αριάδνη και ο Διόνυσος, σε διακοπές…..κάπου στην  Νάξο, όπως φαίνεται άλλωστε και από την χαλαρή στάση τους, σε κάποια από τις….Εξωτικές Παραλίες του πανέμορφου Ελληνικού Νησιού, στο Αιγαίο Πέλαγος, στην ονομασία του οποίου άλλωστε έβαλε και αυτή το… χεράκι της!

Δεύτερον, απέκτησε παιδιά από την σύζυγό του Πασιφάη, όπως  την, ως άνω, Αριάδνη, που ναι μεν ερωτεύτηκε τον Θησέα, αλλά του την πήρε ο Διόνυσος, γοητευμένος από την ομορφιά της.

Για την  Πασιφάη: Έγινε μητέρα επιτέλους. Αλλά, επειδή ο ερωτύλος Μίνωας, με την Κύστη-προφυλακτικό πλέον στο χέρι, συνέχισε  τις απιστίες, του ανταπέδωσε τα ίσα: Λέγεται ότι ήταν αυτή που του…προκάλεσε(!) την αρρώστια. Και αργότερα, “ΤΟΥ” γέννησε ένα χαριτωμένο παιδάκι, με το όνομα ΑΣΤΕΡΙΩΝ, από την ένωσή της, (αφού έβαλε την τέχνη του και ο Δαίδαλος), με τον ωραίο θεϊκό ταύρο.Το παιδάκι αυτό, αργότερα, πήρε το  παρατσούκλι (προσωνύμιο)  ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ. Ο Μίνωας, αναγκαστικά το υιοθέτησε και μάλιστα του…έκτισε και δικό του “σπίτι”  (Λαβύρινθος).

Η Πασιφάη με το μωράκι της!

Στην εικόνα, η Πασιφάη με τον       Αστερίωνα….βρέφος  ακόμη, στην αγκαλιά της, ετοιμάζεται να τον θηλάσει. Αργότερα βέβαια, ως…. Μινώταυρος πλέον, ο μικρός άλλαξε τις….. διατροφικές του συνήθειες!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1) Ο μύθος ανατανακλά μνήμες από κάποια, αφροδίσιας  αιτιολογίας, επιδημία που…. “αφάνισε ολόκληρες φυλές”  (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, Εκδ. Αθηνών, Ι. ΚΑΚΡΙΔΗ)

2)  “κύστιν αιγός ενέβαλεν εις γυναικός φύσιν και  ο Μίνως τους όφεις, ΠΡΟΤΕΡΟΝ, εξέκρινεν εις την κύστιν” (… η κύστη-προφυλακτικό δηλαδή, δεχόταν πρώτη το άρρωστο σπέρμα του Μίνωα…)

3) Που σημαίνει ότι η Ζωή, η καθημερινότητα και στους μύθους, και στην πραγματικότητα, ακολουθεί τους δικούς της κανόνες! Η Εξιδανίκευση, η απόκρυψη…κλπ ίσως δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση.Ένα…. κοινωνικό μήνυμα, για την (σωτήρια) χρησιμότητα του προφυλακτικού.

μερικές ακόμη σκέψεις:Επισήμως, ο Μίνωας, χαίρει μεγάλης εκτίμησης.Επισήμως!

Μέγας και τρανός βασιλιάς, έδωσε το όνομά του στον περίφημο Μινωικό Πολιτισμό,ο Όμηρος τον έχει περί πολλού(Δικαστής στον Άδη)…. Προσπαθώ τώρα να μπω στην ψυχοσύνθεση ενός εφήβου, ενός 16-17 χρονου παιδιού, ενός μαθητή Λυκείου, όταν “μαθαίνει” ότι αυτό το ξεχωριστό μυθικό ή θρυλικό πρόσωπο, αποδέχθηκε μια τόσο πεζή λύση προφύλαξης: την “κύστιν αιγός”!

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

85.990

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP