Εικόνα Διαδικτύου. Είχα διαβάσει για 14 Επαναστατικά κινήματα σχεδόν από την Άλωση της Πόλης μέχρι το 1821..
Οι 1.000 μάχες πάντως που αναφέρονται στην εικόνα (εφόσον ο υπολογισμός είναι σωστός) είναι απόδειξη ενός “καθημερινού” ΔΙΑΡΚΟΥΣ αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία τους. Μία μάχη κάθε 2-3 ημέρες για 8 χρόνια. Να λοιπόν που ο στίχος του Εθνικού μας Ποιητή (“που ακατάπαυστα γυρεύει ή τη νίκη ή τη θανή”) δεν είναι απλά ρητορικός.
.
Στο θέμα μας.
Δεν γνωρίζω αν δημοσιεύονται κατά καιρούς “πεπραγμένα” από την Επιτροπή που συστήθηκε για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Εννοώ επισήμως, ώστε να γνωρίζουμε οι απλοί πολίτες τις καθ’οδόν (προς το 2021) δραστηριότητες της Επιτροπής.
.
Οι μόνες πληροφορίες προέρχονται από το διαδίκτυο, περιστασιακά και κατά τύχη, όπως λέμε.
.
Όπως πριν από καιρό για το σήμα / τον Κοραή /τον Καποδίστρια / τον Καραϊσκάκη και πρόσφατα την παραίτηση ενός μέλους της Επιτροπής.
.
Με την αποσπασματικότητα όμως εμπλέκεται και η παθογένεια του διαδικτύου για την αυθεντικότητα ή μη μιας δημοσίευσης ( fake news κλπ) .
Γι’ αυτό, καλό είναι κατά την γνώμη μου να υπάρχει κάτι πιο επίσημο.
.
Για τις απόψεις:
.
Κι εγώ προσωπικά σε ανύποπτο χρόνο είχα γράψει ένα δύο σημειώματα
Λ.χ “Επανάσταση με Ανδρέα Κάλβο ή με Διονύσιο Σολωμό”, προσπαθώντας να αντιπαραβάλω τον “ιδεαλισμό” του Κάλβου προς τον “ρεαλισμό” του Σολωμού. Δύο κορυφαίοι Έλληνες Ποιητές, με την δική του οπτική ο καθένας απέναντι στην Επανάσταση.
.
ΩΣΤΟΣΟ, οι απόψεις…. απόψεις: Άλλοι θα τις αγνοήσουν, άλλοι θα συμφωνήσουν ή θα διαφωνήσουν και θα τις απορρίψουν. Έτσι γίνεται.
.
Επειδή όμως “προς γαρ το τελευταίον εκβάν…”, δηλαδή τα πάντα κρίνονται εκ του Αποτελέσματος…..
.
….. ΑΡΚΕΙ το τελικό “ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ πόρισμα” να είναι το ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ δυνατό, για ένα οριακό- κορυφαίο για τον Ελληνισμό γεγονός, όπως αναμφισβήτητα ήταν και είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821.
.
Τί θέλω να πω: Ότι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ το τί πιστεύουμε (απόψεις) για το πώς έγινε, η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ εξ ορισμού συνολικά είναι ΑΥΤΑΞΙΑ με θετικό και μόνο πρόσημο και ενεργή πλέον παρουσία στο “ιστορικό γίγνεσθαι”.