3
Φεβ

Γιατί στον Όμηρο δεν… υπάρχουν ασθενείς. Η πίστη του Έλληνα Ποιητή στην Προληπτική ιατρική.

Άκρως “ανθρώπινη” στιγμή της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ (ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ). Η Ευρύκλεια προσπαθεί να ανεβάσει την ψυχολογία της Πηνελόπης.

.
Ο ΟΜΗΡΟΣ είναι θαυμαστής της Ιατρικής Επιστήμης.
Η ΙΑΤΡΙΚΗ είναι στην κορυφή της Πυραμίδας των “επαγγελμάτων” και της Κοινωνικής Καταξίωσης. (ἰητρὸς γὰρ ἀνὴρ πολλῶν ἀντάξιος ἄλλων).
.
Μάλιστα οι γνώσεις ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, όπως δείχνουν οι περιγραφές τραυματισμών, είναι τόσο ακριβείς, ώστε ειπώθηκε ότι ο Όμηρος ήταν πιθανότατα Γιατρός, με ειδικότητα…. ορθοπεδικού. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ).
.
ΕΝΩ όμως αναφέρει πλήθος επεμβατικών- Χειρουργικών περιπτώσεων,
κυρίως στο πεδίο της μάχης (τραυματισμοί), ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ αναφορές σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ “παθολογικές” ασθένειες και ασθενείς, με ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.
.
Πράγματι, εκτός από τον “λοιμό” στο Α της ΙΛΙΑΔΑΣ, οι ελάχιστες άλλες αναφορές του Ομήρου σε “αρρώστιες” (νούσος= νόσος) είναι ΕΜΜΕΣΕΣ, σχετικές κυρίως με θέματα Ψυχολογίας- Ψυχικής Υγείας, όπως λύπη, θλίψη, κατάθλιψη, μελαγχολία (Λαέρτης, Πηνελόπη, Αντίκλεια…). (ΕΙΚΟΝΑ).
.
Κατά μία εκδοχή και ο Όμηρος πέθανε από “στενοχώρια”, όταν δεν μπόρεσε να λύσει το γνωστό αίνιγμα (με τις…ψείρες) που του είπαν απλοϊκοί ψαράδες.
.
Ανάλογο βέβαια και το…Ομηρικό ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ:
.
ΔΗΛΑΔΗ: Ηρεμιστικά- θεραπευτικά (εσθλά φάρμακα= νηπενθή, άχολα) συναισθηματικής απάθειας και αλυπίας, τα περισσότερα, αλλά και επικίνδυνα παραισθησιογόνα (“λυγρά”/ “θυμοφθόρα”). (σύντομο βίντεο στο youtube: “τί σκότωσε τους μνηστήρες”).
.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Ο ΙΔΙΟΦΥΗΣ Έλληνας Ποιητής και γνωρίζει και έχει βιώσει την “νούσο”= “ασθένεια”. Την χαρακτηρίζει μάλιστα μισητή “νουσος στυγερή”
Μιλάει για… ιητρούς “κακών”=ασθενειών, για “δολιχὴ νοῦσο”= μακροχρόνια ή και ανίατη νόσο.
Λέγεται ότι και ο ίδιος ο Όμηρος “ΗΣΘΕΝΗΣΕΝ (σ)τους οφθαλμούς” και χρειάστηκε να ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΙ για μακρό χρονικό διάστημα (δολιχή νόσος)
.
Πιστεύει όμως και υπάρχουν στοιχεία στα έργα του που το δείχνουν, ότι “οι ασθένειες μπορούν να ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ”, μία άκρως ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ανατρεπτική αντίληψη για την εποχή του. Μοιάζει απίστευτο να μιλάει ο ΟΜΗΡΟΣ (ο…αληθινός), ΕΣΤΩ και έμμεσα, πέραν της ΠΡΟΛΗΨΗΣ, για την Αξία και της…ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ Περίθαλψης, 3.000 χρόνια ΠΡΙΝ από σήμερα.
.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ναι, ΚΑΙ αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί για τον καινοτόμο / επαναστάτη (σύμφωνα με τον Γ. ΚΟΡΔΑΤΟ) πανεπιστήμονα Όμηρο, τον ΑΛΗΘΙΝΟ, κοντά σε τόσα άλλα, όπως λ.χ ότι ο ΟΜΗΡΟΣ ήταν αρχιτέκτονας, γλωσσολόγος, ναυπηγός, αστρονόμος, συνταγματολόγος, οινοποιός, έμπορος, τυροκόμος, ψυχολόγος- ψυχίατρος, κοινωνιολόγος, γεωγράφος, παιδαγωγός, αθλητικογράφος, γεωλόγος….κ.α.
.
Ενδεικτικά: Η επιστημονική ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ- περιγραφή των ΠΡΟ- ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ενδείξεων στο Ηφαιστειογενές νησί του ΑΙΟΛΟΥ (Δες στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ το άρθρο μου:
“Το…. ηφαιστειογενές νησί του Αιόλου. Τί κρύβεται στον μύθο” .

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

85.990

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP