30
Απρ

Αλκιβιάδης ….2 (Sokrates – Alkiviades -Theodoti..)


Σωκράτης : “Άφες , ω δαιμόνιε , την εταίραν ταύτην…” ……τακτικός εραστής της κορυφαίας αυτής εταίρας, ήταν και ο ίδιος ο Σωκράτης και μάλιστα…άνευ πληρωμής!(Στον Πίνακα,πάντως,προσπαθεί να …βγάλει τον Αλκιβιάδη από το…αμαρτωλό “σπίτι” της   Θεοδότης)

 

Στο Διαδίκτυο βρήκα αυτούς τους Πίνακες  , με τον Σωκράτη να προσπαθεί να απομακρύνει τον…ερωτύλο Αλκιβιάδη από την  εταίρα . Προτίμησα τον  πιθανό  (υποθετικό ) “διάλογο”  , να τον καταγράψω  στον Πίνακα , που μάλλον είναι παραλλαγή  του  αρχικού ( πιο κάτω) Πίνακα του Ρενό . Επί της ουσίας  πάντως,  δεν αλλάζει τίποτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regnault : Socrates Tears  Alcibiades  from  the  Embrace  of  Sensual pleasure.

Ο Πίνακας του  Ρενό , είναι κάτι περισσότερο από  εύγλωττος , ως προς τον …έντονο “διάλογο” , ανάμεσα στον Σωκράτη , τον Αλκιβιάδη και την Εταίρα :

ΣΩΚΡΑΤΗΣ :  “Άφες , ω δαιμόνιε , την εταίραν ταύτην” !

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ  :  “Έχε με παρητημένον , Σώκρατες ! Ή ουχ οράς , όσον έρως  φρένας  αμφεκάλυψεν ! Γλυκύς ίμερος, διά ροδόπυγον εταίραν, αιρεί με! Άπελθε!

ΕΤΑΙΡΑ : Σχετλιότατε , Σώκρατες ! Βούλομαι, πάντη , φιλότητι και ευνή, μιγήναι Αλκιβιάδη!

 

 

 

 

Regnault : Socrates Tears

Alcibiades  from  the  Embrace  of  Sensual pleasure.

Από….τεχνική άποψη , ο Πίνακας, είναι  παραστατικότατος και σαφής :  Ο  Σωκράτης προσπαθεί  να απομακρύνει τον Αλκιβιάδη , με δύναμη και θυμό ( δείτε τους μυς του αριστερού χεριού του και την έκφραση….απέχθειας).

Ο Αλκιβιάδης πάλι , με τίποτα δεν θέλει να….απομακρυνθεί (δείτε την  ένταση της…κόντρας  στο  δεξί του πόδι) . Η  άνεση του σώματός του , παραπέμπει  στον  σκληραγωγημένο (λόγω…Σπάρτης) και γυμνασμένο ( Ολυμπιονίκη ) Αλκιβιάδη ! Δεν …καταλαβαίνει, κατά πως λέμε, τίποτα.

Η εταίρα , απεικονίζεται εμφανώς γοητευμένη από τον φημισμένο  ακαταμάχητο εραστή!

Προτομή ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ                                                              Προτομή  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

       

Η συγκεκριμένη προτομή του Αλκιβιάδη , θυμίζει  έντονα  ανάλογες προτομές του Αλέξανδρου , με  κοινό χαρακτηριστικό τους, την  προς τα …άνω  κλίση του κεφαλιού!

Αλλά  δεν είναι  μόνο αυτή η φυσιογνωμική ομοιότητα που έκανε κάποιους να χαρακτηρίσουν τον Αλκιβιάδη (πολύ σωστά) οραματιστή   και  “παρ’ολίγον Αλέξανδρο”! (Δείτε  “Ακιβιάδης:Προδότης,Ανελέητος Εραστής ή Οραματιστής;)

This bust of Alcibiades, reminiscent of similar busts of Great Alexander, a common feature, the … to the upward inclination of the head! But not only that facial similarity did some to characterize Alcibiades (rightly) visionary and “near-Alexander”! (See “Akiviadis …. 1)

Υπάρχουν  πάντως  και εκείνοι που επιμένουν  στον… προδότη , αμφιλεγόμενο , ηδονοθήρα, ανεύθυνο τυχοδιώκτη  Αλκιβιάδη!

Και όπως συνήθως συμβαίνει , η δεδομένη , χωρίς  “φραγμούς” , ερωτική δραστηριότητά του , το  γοητευτικό παρουσιαστικό και το “ελευθεριάζον” του χαρακτήρα του , κάλυψαν τις  αναμφισβήτητες  πολιτικές και στρατηγικές  του ικανότητες , που οι συγκυρίες  της  εποχής του , δεν του επέτρεψαν να αποδείξει . Για παράδειγμα , ας δούμε το γεγονός ότι η ερωτική  συμπεριφορά των Αρχαίων Ελλήνων είναι , μέχρι  σήμερα,βιβλιογραφικά , πρώτο…..τραπέζι  πίστα!

Κρίνουμε λοιπόν , μοιραία , τον Αλκιβιάδη  με βάση τις  αποσπασματικές  του κινήσεις ….και τους  …πληροφοριοδότες  ( Πλάτωνα , Πλούταρχο , Θουκυδίδη, Ξενοφώντα  κ.α )

Σημείωση : Ας είμαστε κάπως καχύποπτοι , έστω επιφυλακτικοί  , στο “υλικό” που μας παραδίδεται για τον Αλκιβιάδη , μέσω …Πλάτωνα.(1)

Αλκιβιάδης και Πλάτωνας , δύο εντελώς διαφορετικοί  χαρακτήρες ( ομφαλοσκόπος  διανοούμενος ο ένας , σχεδιάζει επί χάρτου Ιδανικές = ουτοπικές  Πολιτείες . Ρεαλιστής, άνθρωπος  της δράσης και εραστής της  ζωής, ο άλλος . Κοινό στοιχείο  και των δύο: Μοιράζονται την εκτίμηση μιας εμβληματικής προσωπικότητας της  Αρχαίας Αθήνας, του Σωκράτη. Μια λεπτομέρεια : Ο Αλκιβιάδης είναι κατά  23 χρόνια μεγαλύτερος του Πλάτωνα . Βιώνει  τον  “μύθο” του …Χρυσού αιώνα, ζώντας μέσα στο σπίτι του εμπνευστή του ! Και βγάζει τα … δικά του συμπεράσματα!

Τολμώ να υποθέσω ότι δεν θα ήταν στις προτεραιότητες  του Αλκιβιάδη η κατασκευή του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, με τα  χρήματα των …συμμάχων! Υπερβολικό, ακόμη και ως υπόθεση, θα…φωνάξει ίσως  ο ηθικολόγος (ελπίζω, όχι και Ιστορικός) της …παρέας!

Καθόλου βέβαια. Γιατί η παραπάνω υπόθεση, δεν θίγει σε τίποτα το κορυφαίο έργο του Παγκόσμιου Πολιτισμού! Το σκεπτικό της υπόθεσης αποβλέπει στο να δείξει ότι ο Αλκιβιάδης ήταν μιας άλλης …. “πάστας” πολιτικός, που θα βρει το….ιδεολογικό του ταίρι, 7(επτά) δεκαετίες  αργότερα!

Συγκριτικά να πούμε ότι ο Αλέξανδρος, δεν   “κατασκεύασε” ούτε …καλύβα! Ακόμη, να πούμε, ότι  ΚΑΙ  οι Σπαρτιάτες   μετρούσαν αλλιώς την Τέχνη. Αλλά και  Αναλογικά, να  θυμηθούμε, ότι μερικές  10ετίες  αργότερα, ένας άλλος συμπατριώτης του, κατά σύμπτωση, ευτυχώς για το σκεπτικό μας, σούπερ….πατριώτης αυτός (=που σημαίνει επ’ουδενί ύποπτος ασεβείας και προδοσίας!), θα προσπαθούσε να πείσει τους  Αθηναίους  ότι το ΘΕΑΤΡΟ ( ναι , ΑΚΟΜΗ και το Θέατρο ) , στις…..ΤΟΤΕ συγκυρίες, μπορούσε να περιμένει. Είναι θέμα προτεραιοτήτων!

( Στο επόμενο  και τελευταίο για το συγκεκριμένο θέμα  :Μια σύντομη κουβέντα μαζί του)

Ο Σωκράτης, ο φιλόσοφος και ο …άνθρωπος.Μοναδικός και….συνήθης!Ξεχωριστός και…καθημερινός!

Κρατάμε μόνο, το βαθύ στοχαστικό βλέμμα του μεγάλου διανοητή!

“Ο φιλόσοφος δεν είναι αποσπασμένος από τις απολαύσεις της ζωής …..” (απο το Διαδίκτυο, όπως και όλο το οπτικό υλικό άλλωστε)

Σημείωση(1): Αν η εταίρα είναι η  Θεοδότη, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή, ως προς την ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ του Σωκράτη,να αποσπάσει,δηλαδή,τον Αλκιβιάδη από τις ….ηδονές  και το…ηθικό τέλμα!

Κι αυτό, γιατί, τακτικός εραστής της κορυφαίας αυτής εταίρας, ήταν και ο ίδιος ο Σωκράτης και μάλιστα…άνευ πληρωμής!

Κάποια στιγμή θα δούμε πώς ο….δαιμόνιος Σωκράτης, με το ανεπανάληπτο…. “λέγειν” του(!),γοήτευσε και έκανε μαθήτριά του  και την διάσημη και περιζήτητη εταίρα Θεοδότη,μόνιμη σύντροφο, μαζί με την Τιμάνδρα, του Αλκιβιάδη.

 

 

 

 

 

 

 

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

85.990

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP